Praktijkervaring: Droogte en kunstmest

“Ieder jaar, vooral in droge periodes, komen er bij Yara verontruste meldingen binnen dat de kunstmest niet gewerkt heeft en nog op het veld ligt.” De graslandspecialist van Yara Theo Courtz deelt zijn praktijkervaring over wat er met kunstmest gebeurt in droge periodes.

korrels.jpg

 

“Het kan kloppen dat er nog korrels liggen. Dat betekent echter niet dat de meststof z’n werk niet doet. Er is maar heel weinig vocht nodig om de elementen uit de korrel in de bodem te laten opnemen.”

Dauw is al voldoende om de elementen uit de korrel vrij te maken. Wat achterblijft is vulstof (dolomiet) waar de elementen ingezeten hebben. Dit geldt voor nitraat- en ammoniummeststoffen (bijvoorbeeld YaraBela WEIDE-SULFAN). Voor ureum houdende meststoffen is dit anders. Dit element kan vervluchtigen, voordat de ureum zich heeft kunnen omzetten in ammoniumstikstof en daarna in nitraatstikstof.

Natuurlijk verdient het de voorkeur om op een vochtige bodem te bemesten, zodat de elementen zich kunnen verplaatsen via het bodemvocht naar de wortels van het gras. Bij een echt kurkdroge bodem ligt alles stil, ook de grasgroei.

Theo Courtz benadrukt: “Melkveehouders kunnen er dus vanuit gaan dat de nutriënten ook bij droog weer benut worden, ondanks dat er vulstof zichtbaar is op het land.“