Selenium geen luxe maar noodzaak
Dit is waarom:
- Selenium werkt ontstekingsremmend.
- Selenium beschermt tegen vrije radicalen.
- Selenium is belangrijk voor de vruchtbaarheid en het opbouwen van DNA.
Wanneer melkvee niet genoeg goed opneembare selenium binnen krijgen, kan dit verschillende gevolgen hebben. Seleniumtekort kan leiden tot:
- een afname van de melkgift,
- een verhoogd celgetal,
- en vruchtbaarheidsproblemen.
In ernstige gevallen kan het ook leiden tot mastitis, gewrichtsontsteking, levernecrose en gedegenereerd spierweefsel. Ook gezondheidsproblemen van kalveren (‘slappe kalveren’) kan wijzen op een seleniumgebrek.
Seleniumtekorten bij de wortel aanpakken
Helaas worden Europese bodems gekenmerkt door een tekort aan selenium wat zijn weerslag heeft op het seleniumgehalte van ruwvoer. Zo bevat het gras in Nederland gemiddeld 30 tot 50 microgram selenium per kg drogestof en mais slechts 10-30, terwijl de streefwaarde voor het complete rantsoen circa 150 microgram per kg drogestof is.
Selenaat is beter opneembaar dan seleniet
Hoewel seleniumtekorten in gras kunnen worden gecompenseerd met seleniumsupplementen is het efficiënter om te zorgen dat het seleniumgehalte van het gras in orde is. Het door het gras opgenomen selenium (selenaat) wordt omgezet in aminozuur gebonden selenium. De koe benut deze vorm beter dan anorganische zoutvormen en andere toevoegingen die vaak snel uitgescheiden worden. Een veel gebruikte vorm in voedingssupplementen is seleniet. Vooral hoog productief melkvee heeft moeite deze vorm effectief op te nemen. Dit komt mede door een hoge passagesnelheid.
Krijgt iedere koe wel genoeg?
Naast de vorm is ook de verdeling over het rantsoen van belang. Voedingssupplementen in de vorm van poeders zijn moeilijk gelijkmatig te verdelen in de voergang of in de voermengwagen. Als selenium opgenomen is in het gras, is een gelijkmatige verdeling in het rantsoen per definitie geen probleem meer.
Alle voordelen in één werkgang
Met seleniumhoudende meststoffen zoals YaraBela® WEIDE-SULFAN kan grasland in één werkgang met alles in één korrel van zowel stikstof, zwavel als selenium worden voorzien. Het resultaat? Hoogwaardig ruwvoer, gezonde koeien en minder behoefte aan krachtvoer en supplementen.